ВОДНАТА ТОПКА В СЛАВИЯ

НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ, ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СПИСАНИЕ "СПРИНТ" ЗАПОЧВА ЕДНА ПОРЕДИЦА, В КОЯТО ЩЕ ПРЕДСТАВИ ИСТОРИЯТА НА ВОДНАТА ТОПКА В СЛАВИЯ



Материалите, които slavia-waterpolo.blogspot.com ще публикува са базирани върху написаното в алманаха „100 години „Славия”, излязъл през 2014 г. Алманахът е част от трилогията, посветена на стогодишнината на клуба. Първо през 2013 г. се появи документалното изследване „Хрониките на Славия 1910-1944” с автор Николай Кръстев, последвано от алманаха, написан от 17 автори – той включва информация и текстове за всички спортове, развивани в „Славия” през годините. Тритомникът бе оформен с енциклопедичния труд „Един век футбол в бяло” с автор Камен Огнянов. След излизането си трите книги бяха оформени и в специално луксозно издание с нови корици и уникални номера на всеки от стоте сомплекта от 1 до 100. Огнянов и Кръстев са в основата на създаването и издаването на трилогията, зад която задтана и инициативният комикек „100 години Славия”. Специално материалите за водната топка в алманаха са дело на Камен Огнянов, Николай Кръстев и Асен Минчев.


                                                          ТОВА Е СЛАВИЯ

Водната топка се появява в спортното семейство на "белите" през 1948 година, където съществува до 1954 г. Секцията е възобновена през 1960-а и продължава дейност два сезона. Отново е създадена през 1969-а, но пак е закрита през 1980 г. За последно водната топка при „белите” е възстановена през 1986 г. и продължава развитието си и днес, вече като КВТ по водна топка към ОСК „Славия” с президент Стоян Александров и главен треньор Ангел Бенински.

Най-големи успехи за мъже:
Четвъртфиналист за Купата на европейските шампиони - 1997 г.
Шампион на страната: 6 пъти - 1951, 1953, 1954, 1996, 1997 и 2002 г.
Вицешампион: 9 пъти - 1952, 1993, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003 и 2006 г.
Бронзов медалист: 7 пъти – 1949, 1969, 1994, 2004, 2005, 2007 и 2010 г.
Купа на България - носител: 7 пъти – 1953, 1954, 1996, 1998, 2002, 2003 и 2010 г.
Купа на България - финалист: 6 пъти - 1997, 1999, 2000, 2001, 2004 и 2006 г.








Тритомникът с легендарната Царска купа, вечно притежание на „Славия” и Купата на европейските шампионки по баскетбол за жени, печелена два пъти от „белите” – 1959 и 1963 г.




Част от 17-те автори на алманаха „100 години Славия”: отляво надясно – Асен Минчев, издателят Владислав Симеонов (”Тип-топ прес”),  Цвета Маркова, Николай Кръстев, Камен Огнянов, Асен Даскалов, Иван Жиков, Свободан Александров, Ганчо Гатев, Иван Чешанков и Василен Димитров



Луксозното номерирано издание на тритомника, посветен на          стогодишнината на „Славия”


28 април 2014 г. Представяне на алманаха „100 години Славия” в зала „Изток” на зала „Универсиада” , отляво надясно: Владимир Симеонов (председател на ОСК „Славия”), Владислав Симеонов („Тип-топ прес”), Камен Огнянов, Венцеслав Стефанов (президент на ПФК „Славия”) и Николай Кръстев.

                            Трите книги за вековния юбилей на „Славия”



                                            ПЕРИОДЪТ 1948-1980:

                           НАЧАЛОТО Е ПОСТАВЕНО С ТРИ ТИТЛИ

 автор: Камен Огнянов 

И водната топка е с дългогодишни традиции в Славия - започва в далечната 1948 година, като основен двигател за това е Коста Гецов -Гец. Това се случва само пет сезона след появата на плувната секция в дружеството и успехите не закъсняват. Още на следващата година славистите стигат до бронза в общоработническото първенство на страната по водна топка. Ще изминат едва две лета и първата шампионска титла с „бял” адрес ще стане факт през 1951 г. 
В заключителния етап на надпреварата, приключила на 12 септември, „белите” сломяват Народна войска с 8:4 и Червено знаме с 6:2. Разгромен е софийският Академик – 11:2, а съставът на столичния Спартак не се явява и губи служебно с 9:0. Заедно с тези победи ватерполистите на Славия събират общо 18 точки и са недостижими на върха. 
Любопитно е да се отбележи, че „бялото” дружество се явява с два тима в проявата, доказателство за популярността на спорта в клуба.
Следващия сезон славистите са втори, но през 1953 г., вече водени от треньора Петър Христов, отново са шампиони. Републиканското първенство се провежда от 10 до 20 септември във Варна. Участват четири тима от София, два представители на домакините и по един отбор от Русе, и сборен състав на Софийски окръг. След предварителните мачове, във финалната група ватерполистите на Славия, разгромяват с 27:0 отбора на Варна и сломяват Спартак (София) с 3:2.
За този двубой в. „Народен спорт” отбелязва: „Особено напрегната бе тази среща. Ударник (б.а. – тогавашното име на Славия)  изтръгна трудна победа, което личи и от резултата. Много добри прояви от победителите имаха Сяров, Добрев и Иконописов.” (бр.987/21.ІХ.1953)
Но безспорно най-оспорвана е срещата с тима на ЦДНА, която завършва 5:5 и с еднакви точки, но с далеч по-добра голова разлика славистите отново са шампиони. 
„Ударник победи в републиканския турнир по водно поло” е красноречивото заглавие на в. „Народен спорт”. 
Капитанът на славистите Иван Миладинов е определен за най-добър ватерполист в България за 1953 година. А в почетната десетка намират място още трима състезатели на Славия - Руси Сяров, класиран четвърти, а Иван Иконописов и Стоян Добрев, са съответно седми и осми.

През следващата 1954 година „белите” ватерполисти са пълен хегемон в България. Завършват без загуба целия сезон, а във финалната четворка отново разгромяват своите съперници. В предварителната група на столичния шампионат, вторият отбор на „белите” заема трето място, а за финалния турнир се класират първите два. Показателен е резултатът с Червено знаме – 12:0. Стреснати от този разгром за мача от държавното първенство на басейн „Диана” съперниците прибягват до странен прийом: „Опасявайки се от нова голяма загуба „червенознаменци” се ориентираха към отбранителна зонова игра с двама вратари” (в. „Народен спорт”; бр.1086/3.ІХ.1954).  Въпреки това „белите” ватерполисти отново са безмилостни – 13:0.

Впечатляващи са победите и над основните опоненти. ЦДНА е разпилян с 8:1, а Спартак (София) съответно с 10:3. За успеха срещу „спартаковци” пресата възкликва: „Здраво сплотеният колектив на Ударник показа пред любителите на водната топка близо до съвършенство техника на владеене на топката, точни подавания, разнообразни остри и бързи удари във вратата на съперника. Тези качества на „белия” отбор го издигат с цяла класа над останалите състави в нашата страна.” (в. „Народен спорт”; бр.1087/6.ІХ.1954). 
В статията е резюмирано най-интересното от мача: „Бързите нападатели Руси Сяров и Иван Иконописов не могат да бъдат спрени от отбраната...Иконописов и Миладинов завършват с точни удари атаките на „белите” и на полувремето резултатът е 6:1. Най-добрият състезател на Спартак Васил Биолчев остава изолиран в нападение и това улеснява неговото блокиране от Иван Динев, който за първи път у нас показа успешно овладяване на топката и пазене пред нападателя.” 
Не е пощаден и съставът на Академик. Макар до почивката студентите да са сравнително равностойни и да губят само с 0:1 с гол на Сяров. Сетне „белите” са неудържими и следва нов триумф - 6:0. 
За заключителния мач в надпреварата четем: „Както се очакваше Ударник победи с лекота ЦДНА с 8:1. В този последен мач пролича, че целта на новия републикански първенец бе да покаже на останалите как трябва да се играе водна топка.” (в. „Народен спорт”; бр.1088/9.ІХ.1954).

Но след всички тези успехи идва и меко казано странното решение в края на годината за закриването на водната топка в Славия?!

Шест лета по-късно, благодарение на създадения от Коста Гецов - Гец предната година юношески състав на „белите”, славистите отново участват в първенството и при мъжете. Задържат се само два сезона, за да дойде новото възкръсване на тима през първите месеци на 1969 г. За това спомага иначе странното и неприемливо обединение през януари с Локомотив (София). В „железничарския” клуб развиват този спорт благодарение най-вече на големия треньор Никола Нанов - Пашата, а на комплекс Славия, освен добри юноши, има басейн. Още същия сезон са заслужени бронзовите медали от шампионата.
След отделянето на Локомотив през юни 1971 година, славистите съхраняват отбора си, начело на който остава един от първопроходците на ватерпола при „белите” Коста Гецов. Спечелени са две четвърти места през 1972 и 1973 г. От следващия сезон начело като старши треньор застава Симеон Василев и пет поредни шампионата славистите са неизменно пети. Но това те правят в периода на най-силната водна топка у нас, а част от състава е и най-добрият ватерполист на клуба тогава Георги Гаджев – капитан на националния отбор за световното в Западен Берлин 1978 г, когато съставът ни записва най-доброто си класиране в историята – осмо място.
Шестата позиция на Славия от 1979 г. е последвана от четвърто място през следващото първенство и когато всички се настройват за атака на медалите спортът водна топка отново е закрит в „белия” клуб...



Отборът на Славия - Републикански първенец за 1954 година в състав отляво надясноИван Миладинов (капитан), Христо Червенков, Иван Динев - Чики, Стоян Добрев, Руси Сяров, Панайот Василев и Иван Иконописов - Бебето.




Съставът на „белите”, спечелил бронзовите медали през 1969 г. Отляво надясно: Кръстьо Бекяров, Сава Панов, Константин Яков, Димитър Рашев, Станьо Пандев, Коста Гецов (треньор), Любомир Кротев, Иван Венков, Константин Петров, Георги Цветанов, Никола Лалов и Красимир Йорданов.


Славистите от 1973 година. Отляво надясно първи ред - клекнали: Петър Цаконски, Красимир Петков, Христо Иванов, Руслан Савов и Красимир Йорданов. Втори ред прави: Коста Гецов (треньор), Стоян Александров, Димитър Гамански, Борис Соколов, Антон Асенов, Антон Каршутски, Димитър Рашев и Георги Гаджев.


           Шампионски титли на „белите” в периода 1949-1980

1951 - Иван Миладинов (капитан), Иван Динев, Руси Сяров, Владимир Марков, Панайот Василев, Тодор Рачев, Стоян Добрев и Калаиди Калаидов. Треньор – Коста Гецов

1953 - Иван Миладинов (капитан), Иван Динев, Руси Сяров, Владимир Марков, Иван Иконописов, Панайот Василев, Христо Червенков и Стоян Добрев. Треньор – Петър Христов

1954 - Иван Миладинов (капитан), Иван Динев, Руси Сяров, Иван Иконописов, Панайот Василев, Христо Червенков и Стоян Добрев. Треньор – Петър Христов



Коментари

Популярни публикации от този блог

Легенда на ЦСКА започна в Славия