Легенда на ЦСКА започна в Славия

 

Легенда на ЦСКА стана част от школата на Славия. Ако ставаше въпрос за футбол, тази новина щеше да е на първа страница във вестниците много дълго време, а спортните емисии на всички телевизии и радиа щяха да започват с нея. Да, но говорим за водна топка. Това обаче не омаловажава фактите и със сигурност е страхотен ход от страна на наставника на „белите“ Ангел Бенински, който покани в екипа си треньора създал го като ватерполист – Ивайло Северов.

Севера, както е известен специалистът, е роден през 1971-ва година в София. В началото започва да се занимава с гимнастика, но когато е в трети клас пада по време на едно спускане със ски и къса коленни връзки. Думите, които чува от проф. Шойлев са страшни: „Забрави за този спорт“. Тогава момчето се озовава на басейн „Диана“. Води го неговият баща, който обожава водната топка, без някога да я е практикувал. По онова време в България като съветник към националния отбор е поканен руският корифей Александър Тревал. Неговата задача е и да оглежда млади таланти и да ги насочва към водната топка. Набитото око на гениалния специалист веднага забелязва качествата, които младока притежава и отсича: „Това дете трябва да остане в басейна“. Северов става част от школата на ЦСКА. След това всичко е история – 15 шампионски титли като състезател, 8 купи на страната... Играе на 2-та или на 5-те метра от неудобната страна. Преминава през всички възрастови формации, а на 32-годишна възраст решава да бъде играещ треньор. Нещата не му се получават и се отдава единствено на работата с подрастващите армейци. Там среща за първи път и Ангел Бенински.

„С този отбор станахме няколко пъти шампиони. Ангел беше лидерът на отбора. Не знам дали по онова време той го осъзнаваше, но аз видях качествата му. Бях впечатлен от характера му и реших, че ще ги използвам. Въртях играта около него и той не ме предаде. Сега, когато ме покани да се присъединя към Славия не се колебах дълго, защото знам колко искрен и амбициозен човек е. Радвам се, че един добър състезател като него остана верен на водната топка и сега продължава да работи с деца, за да им предаде своята любов и знания“, категоричен е Севера.

Той знае, че го чака много работа и трябва да извърви дълъг път, за да постигне целите, а и реално вижда и преценява ужасно трудната ситуация и отвратителните условия, при които трябва да работят с Бенински.


„В момента е чудовищно трудно за всички треньори по водна топка в България. Най-вече за тях. Младите състезатели не могат да го осъзнаят, защото те нямат база за сравнение. Те не знаят как беше преди време. Те приемат настоящето като даденост. Жалкото е, че ние опитваме да развиваме тези деца в един-единствен басейн в София. Това не е нормално. Дори бих стигнал по-далеч и ще кажа, че отношението към нашия спорт е несериозно. Това е аматьорщина и подигравка. Преди време всеки клуб имаше своя база, а сега 5-6 отбора трябва да си делим един басейн за 3 часа на ден. Невъзможно е да има качествено развитие. Една пълноценнна тренировка по водна топка трябва да продължава около два часа и половина, ако е веднъж на ден. Да включва плувни упражнения, тактически упражнения, упражнения с топка, двустранна игра... За съжаление нямаме тази възможност и условия, но това не означава, че ще се предадем. Ще продължим да работим и да даваме всичко от себе си, за да опитаме да задържим интереса на младите към този спорт и да чакаме по-добри времена“, откровен е Ивайло Северов.

„В Славия заварих отлични деца. Има състезатели със страхотен потенциал. Моята цел е освен да ги уча да играят правилна водна топка, така и да им вдъхна увереност, да ги мотивирам да бъдат победители. На първо място обаче те трябва да идват на тренировка не по задължение, а с удоволствие. И това ще се постигне, ако те знаят как правилно да играят. Това е нашата цел с Ангел, но изграждането на характера на състезателите зависи и от средата. Искрено се надявам те да бъдат достатъчно отдадени на водната топка, за да ни помогнат в нашите усилия и да успеем заедно“, обяснява Севера.

За съжаление той е силно притеснен от факта, че заради Ковид – пандемията се наложи да се забравни на младите състезатели да тренират.

„Това е пагубно за всички деца, които спортуват. Ще се отрази след години. Дано не съм прав и се надявам скоро безумието да приключи, но подобни ограничителни мерки сега, ще създадат едни болни хора след време. Тъжно ми е да го кажа, но ние съсипваме сега цял един набор“, категоричен е специалистът, който е до болка откровен и не спестява истината за състоянието на водната топка у нас.


„Още когато започнах да се занимавам с треньорство имах цел – да се развива този спорт у нас. Не само в един определен клуб, а повсеместно. Да накараме децата да влязат в басейните. Да изградим навици да спортуват. Мечтаех българската водна топка да върви нагоре и да достигне някакви средни европейски стандарти. Не съм си и помислял да гоним Сърбия, Хърватска или Унгария, но беше съвсем постижимо да мерим сили със Словения, Румъния... За съжаление на този етап сме далеч от истината и няма как да стане с 3-4 басейна за цялата страна. Ние имаме желание, но и общините, министерството, държавата трябва да ни помогнат. Ние продължаваме да вървим надолу, все по-надолу. Крайно време е някой да се осъзнае и да се вземат мерки“, призовава Северов, който в същото време продължава да вярва в силата и красотата на водната топка.

„Това е прекрасен спорт. Най-прекрасният, най-полезният. Той възпитава колективен дух, желание за победа, отговорност към останалите, към отбора, към заниманията. Водната топка превръща детето в корав и силен човек, с устойчив характер, който може да преследва целите си и да не се спира пред трудностите. Всичко това помага не само по време на тренировки и мачове, това е полза за цял живот, която се отразява в училището и професията по-късно. Надявам се все повече деца да чуят и разберат тези мои думи, за да станат част от нашия спорт“, завършва Севера.

Коментари

Популярни публикации от този блог