ПОРАЗЯВАЩАТА РЪКА

ЗДРАВКО АТАНАСОВ СТРЕЛЯ ПО-СИЛНО ОТ МЪЖЕТЕ, "МАЧКА" НА КАНАДСКА БОРБА И ГОТВИ КАТО МАСТЪРШЕФ


Шут. Греда... Топката, рикоширала в рамката се връща със сила, с която малцина могат да хвърлят. От трибуните се чува стон, въздишка, възклицание... Някой се провиква „Това ако го беше ударило в главата, щеше да му я откъсне“...

Да, малцина са ватерполистите у нас, които притежават подобна поразяваща ръка. Особено ако са на 16 години. Затова в Славия могат да бъдат доволни. Те си имат своя „шетърхенд“ в лицето на Здравко Атанасов – момчето със „златните“ ръце, на който дори героят на Карл Май може да завиди. И това не е преувеличено.

Дали ще е във водата по време на мач по водна топка, дали в двубой по „канадска борба“ или в кухнята на семейния ресторант, младокът винаги е способен на шедьовър. И тук хипербола няма. 
Може да попитате сръбския 17-годишен исполин, който преди две лета гледаше невярващо в Гърция, където славистите бяха на лагер и който Здравко „тушира“ на три пъти в рамките на няколко минути. Е, къде да го намерим този сърбин, ще кажете...
Да, него не можете. Но всеки уикенд (стига да няма мачове по водна топка) може да откриете Атанасов-младши в ресторант „Мерак“. Поръчайте си пица и сами ще се убедите, че момчето има златни ръце.
Но днес темата ни са качествата му във водата. А там освен със страховития си удар, роденият на 14 август 2003-та година младок се отличава и с изключителна работоспособност, борбеност, поглед върху играта, издръжливост, хъс, характер и отборен дух. А всичко започва сякаш на шега, когато Здравко е много малък. 

Толкова малък, че въобще не знае какво точно ще тренира и какво трябва да прави. Годината е 2010-та, а в началото Атанасов смята, че ще се занимава с плуване. Оказва се, че има врати, топка... В едни от първите му мачове (той е най-малък от всички състезатели), докато играта тече, той виждайки родителите си на трибуните започва да им маха с детската си ръчичка. Десет години по-късно, след прекарани хиляди вечери в басейн „Диана“, Здравко се е превърнал в 180 сантиметров мъж, който тежи 80 кг, а махащата детска ръчичка вече е страшилище дори за състезателите от мъжкия отбор. Той вече е властелинът в зоната на „петте метра“.

„Здравко беше на 14 години, когато започнах да го пускам в двустранните игри на мъжкия отбор. Да, беше далеч от уменията на играчите от представителния тим, но още тогава не им отстъпваше по силата на шута. Дясната му ръка наистина е убийствена“, разкрива треньорът му и негов откривател Ангел Бенински.

„Здравко е прекрасно дете. Изключително удоволствие е да се работи с него, защото е много трудолюбив и талантлив. Определено се гордея с това момче. Той наистина ми е израснал пред очите“, продължава наставникът и на шега допълва, че може би е организирал повече рожденни дни на Атанасов, отколкото родителите му. И в това сигурно има доза истина, защото през август, когато е роден талантливият десничар, славистите винаги са на подготвителен лагер. А 16-годишният Здравко вече 10 лета е част от всички такива. С екипа на „белите“ младокът е завоювал два бронзови медала от републикански първенства, има един спечелен турнир за купа „София“, златен медал от турнира „Петър Шопов – Шопето“ и бронзов медал от състезания по повод Деня на Бургас. Но самият той определя, като най-голяма награда, спечелена от водната топка това, че този спорт го е срещнал с неговия треньор, възпитал го е като човек и го е дарил с истински и до болка верни приятели.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Легенда на ЦСКА започна в Славия